

Het verbinden met de natuur en het erfgoed van mijn omgeving, het prachtige Zuid-Limburg, is een terugkerend thema in mijn werk. Het delen van deze verbinding is voor mij minstens zo belangrijk. Dit doe ik vaak door middel van educatie, maar ook via projecten en exposities.
Sinds de jaren ’80 zijn Jo en ik nauw verbonden met het erfgoed van Mosa en het hoogwaardige porselein dat meer dan 130 jaar lang in Zuid-Limburg werd geproduceerd. Dit bijzondere materiaal bood ons precies de uitdaging die aansloot bij onze leef- en werkwereld. Jo benadert het vaker vanuit een vorm- en technisch perspectief, terwijl ik daarentegen vaak kies voor een onorthodoxe aanpak. Deze stijl contrasteert soms met het verfijnde en luxe karakter van porselein, maar biedt daarmee unieke mogelijkheden. Vanaf de jaren ’90 hebben we samen een collectie opgebouwd waarvan de meeste stukken nog steeds door ons worden vervaardigd.
In 2004 creëerde ik met de hand de Belly Button vaas als onderdeel van een tentoonstelling over tulpenvazen in Delft. Voor mij moet een vaas ruimte bieden aan de wilde, speelse eigenschappen van de tulp. De traditionele tulpenvazen, zoals die al sinds de 17e eeuw worden gemaakt, vond ik niet de ideale keuze voor deze expressieve bloem. De Belly Button vaas bleek een succes. Na het unieke handgemaakte exemplaar heeft Jo er een mal van gemaakt, zodat deze bijzondere vaas verder kon worden geproduceerd.
Betekenis van VORMSTOF: Een technische term voor geprepareerde klei die, na een rijpingsproces in een vochtige omgeving, gereed is voor verwerking. Deze klei kan worden gebruikt voor diverse keramische toepassingen. (Uit katern Mosabrug 1957-1964)


In 2015 gingen we op zoek naar een nieuwe naam voor onze samenwerking. Al sinds 1995 werkten we onder de initialen JAS/MV, maar uiteindelijk bleek VORMSTOF perfect aan te sluiten bij onze vernieuwde werkwijze. Onze focus verschoof steeds meer naar nieuwe technieken en materialen, wat ons inspireerde tot een frisse start. Bij de oprichting van ons nieuwe atelier lanceerden we ook een bijzonder project: ´Gewoon doen´. Het ontwerpconcept van de Belly Button, waarbij gewerkt wordt met oude mallen, vormde de basis van de workshop. Inmiddels hebben meer dan 1.000 mensen hieraan deelgenomen, waarbij een indrukwekkend aantal unieke items is ontstaan. De deelnemers kwamen uit allerlei verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden. Het mooie aan dit ontwerpprincipe is dat kennis van porselein geen vereiste is. Iedereen kan een volwaardig product creëren, want in ieder mens schuilt een ontwerper. Ook het project ´Bellefroid´ is gebaseerd op ditzelfde ontwerpprincipe. Samen met Centre Céramique werkten we met een groep genodigden, bestaande uit stakeholders die zich inzetten voor het behoud van het erfgoed porselein. Tijdens dit project kwamen de deelnemers niet alleen tot creatieve resultaten, maar leerden zij elkaar ook beter kennen door samen te werken.

Heel toevallig kwamen we in contact met Lenie Maessen-Blanckers, een energieke tachtiger die in haar jeugd werkte als Boerenbont-schilder bij de Sphinx in de jaren '60. De kans om met haar samen te werken voelde als pure magie. Ons idee? Boerenbont opnieuw tot leven brengen, dit keer op porselein. Het resultaat overtrof al onze verwachtingen. Het iconische Boerenbont-servies zoals iedereen het kent, maar met een verrassende twist. Voor het eerst in de geschiedenis werd Boerenbont niet op aardewerk, maar op porselein geschilderd – een unieke en vernieuwende stap.
Sinds 2023 is geschiedenis voor mij een breder speelveld geworden. Ik heb intensief praktisch onderzoek gedaan naar verschillende historische keramiekstromingen: van Bandkeramiek, de oudste Nederlandse nederzettingen in onze regio, tot Middeleeuwse en Romeinse keramiek in en rond Heerlen. Dit onderzoek bracht me als vanzelfsprekend naar natuurlijke grondstoffen en pigmenten. Mijn huidige project, ´Resonance´, verbindt deze elementen tot een dialoog tussen mens en natuur. Mijn speelveld is uitgebreid, maar de rode draad in mijn werk blijft onveranderd.







